середа, 1 листопада 2023 р.

Хелловін


 Хелловін вважається одним із наймістичніших днів у році. Згідно з повір'ями, саме в цей час на вулицях гуляє всіляка нечисть, яка шукає собі легку здобич, і тому зло потрібно відлякати. 


Ми в бібліотеці до31 жовтня підготували виставку - інсталяцію яка дуже сподобалась дітям











  • Свій початок Хелловін бере на Британських островах. Спочатку він був присвячений закінченню сезону жнив і збору врожаю. Але у кельтів свято називалося не Хелловін, а Самайн, що в перекладі означає "захід літа", а за дари землі дякували не тільки богам, а й своїм предкам.

З приходом християнства на острови, у IV-V століттях, у свята з'явився новий сенс - воно стало днем пам'яті святих церкви і покійних предків, і відзначали його здебільшого ірландці та шотландці. Тоді існувало повір'я, що в цей час межа між світами стоншується, і духи можуть проникати в наш світ. Перспектива зустрічі з ними тішила не особливо, тому їх намагалися відігнати за допомогою розваг і вогню, а також виряджалися в страхітливі костюми - щоб нечисть прийняла за своїх.

Головний атрибут свята - гарбуз, з якого вирізають світильник, "ліхтар Джека". За ірландською легендою, якось фермеру на ім'я Джек вдалося обдурити диявола і виманити в нього обіцянку не забирати його душу в пекло після смерті. Але Джека за гріхи не пустили і до раю, і тоді диявол кинув йому тліюче вугіллячко з пекельного багаття, щоб грішник міг освітити собі шлях. Джек поклав вугілля в ріпу, щоб воно не згасло. Але сам грішник так і не зміг знайти собі місце - так світильник Джека став символом неприкаяної душі, яка блукає в темряві.

На Хелловін заведено прикрашати оселі світильниками з гарбуза - він був доступнішим і замінив ріпу - і ставити свічки на вікна, щоб відлякати нечисть. Усі, хто святкує Хелловін, вбираються в костюми, а діти ходять по домівках і випрошують солодощі. На свято готують страви з яблук і глінтвейн.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...