четвер, 29 серпня 2024 р.

 29 серпня біля адмінбудівлі сільської ради відбілося відкриття Алеї Слави та освячення банерів до Дня пам'яті захисників України, та загиблим нашим воїнам односельцям.


 














пʼятниця, 23 серпня 2024 р.

 23 серпня Україна відзначає День Державного прапора та 33-й День Незалежності. Із цієї нагоди в бібліотеці пройшла патріотична бесіда "Україна є! Україна буде!"



33 роки Незалежності України

24 серпня 2024 року виповнюється 33-тя річниця ухвалення Акта проголошення незалежності України. 23 серпня щороку відзначається День Державного Прапора України.

Цьогорічне відзначення Дня Незалежності України базується на таких ідеологічних аспектах:

  • незалежність України – це аксіома, яка не потребує доведення; власна незалежна держава – це природний стан та усвідомлений вибір українців; державна незалежність – органічна і єдино прийнятна форма функціонування нашої країни;
  • сучасна незалежність України базується на тисячолітньому спадку державності й досвіді національного державотворення: 33 роки від створення та ухвалення Акта проголошення незалежності сучасної України і тисячоліття української державності;
  • події 1991 року слід розглядати передусім як відновлення Україною своєї державності: у минулому була ціла низка державних утворень, наступником яких так чи інакше може вважати себе сучасна Україна; передусім ідеться про Українську Народну Республіку, яка припинила своє існування внаслідок агресії з боку російської більшовицької держави;
  • у 1991 році Україна відновила свою незалежність не «завдяки колапсу радянської імперії», а навпаки – тоталітарну радянську систему було повалено завдяки прагненню до відновлення власної незалежності та зусиллями народів, поневолених комуністичним московським режимом;
  • ухваленням Акта проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року було цивілізовано та у правовому полі реалізовано право Українського народу на самовизначення.

Але війна за Незалежність України триває. Агресор вторгся на нашу територію з наміром учинити те, що йому не вдалося за всі минулі роки і століття – підкорити Український народ.

Сьогодні ми не лише відстоюємо своє природне право мати власну державу, захищаємо свій цивілізаційний вибір від вторгнення ворога – московії, яка нині має назву російська федерація. Ми боремося за саме існування Українського народу, за можливість для кожного з нас просто жити та не бути рабом або манкуртом.

Зазіхаючи на державний суверенітет України, кремлівський режим спровокував хаос на європейському континенті, розбалансував чинну систему колективної безпеки та викликав несприятливі економічні, екологічні, політичні та інші наслідки у цілому світі. Тому зупинити агресора – завдання всіх цивілізованих націй.

Сильна незалежна Україна – це держава, у якій об’єктивно зацікавлений світ. Відстоюючи власну незалежність сьогодні, ми убезпечуємо народи Європи, всі цивілізовані народи світу від можливих посягань з боку російського агресора. Тому маємо повне право на максимальну підтримку всіх країн, які декларують себе як демократичні.


    22 серпня в нашій бібліотеці був літературний портрет до 100 років від дня народження Павла Архиповича Загребельного "Патріарх української літератури"

ПАВЛО ЗАГРЕБЕЛЬНИЙ

(Нар. 1924 р., помер 2009)

Павло Архипович Загребельний народився 25 серпня 1924р. в с. Солошине на Полтавщині.

1941 року закінчено десятирічку; вчорашній випускник, ще не маючи повних сімнадцяти років, пішов добровольцем до армії. Був курсантом 2-го Київського артучилища, брав участь в обороні Києва, в серпні 1941р. був поранений. Після госпіталю знову військове училище, знову фронт, тяжке поранення в серпні 1942р., після якого — полон, і до лютого 1945р. — фашистські концтабори смерті.

У 1945p. працює у радянській воєнній місії в Західній Німеччині. З 1946p. — навчається на філологічному факультеті Дніпропетровського університету. По його закінченні (1951p.) — майже півтора десятиліття журналістської роботи (в обласній дніпропетровській газеті, в журналі "Вітчизна" в Києві), поєднуваної з письменницькою працею.

В другій половині 50-х років П. Загребельним видані збірки оповідань "Учитель" (1957), "Новели морського узбережжя" (1958), повісті "Марево", "Там, де співають жайворонки" (1956), "Долина довгих снів" (1957).

Серйозною заявкою на письменницьку зрілість стала "Дума про невмирущого" (1957), присвячена воїнському та людському подвигу молодого радянського солдата, який загинув у фашистському концтаборі.

В 1961 — 1963 pp. Загребельний працює головним редактором "Літературної газети" (пізніше — "Літературна Україна"), приблизно в той же час з'явилися три перші романи письменника: "Європа 45" (1959), "Європа. Захід" (1960), "Спека" (1960).

Павло Загребельний понад сорок років працює в українській прозі. За цей час вийшло близько двадцяти його романів. Один із них — "Розгін" відзначено Державною премією СРСР, два — "Первоміст" і "Смерть у Києві" — Державною премією УРСР ім. Т. Г. Шевченка. Твори високо оцінюються критикою, мають широке читацьке визнання, він один із найпопулярніших сьогодні українських письменників. Друковані масовими тиражами, його книги швидко розходяться; вони постійно виходять в перекладах іншими мовами; зростає і кількість видань творів письменника за рубежем.

середа, 21 серпня 2024 р.

 21 серпня в нашій бібліотеці відбулась мандрівка в історію "Синьо-жовтий символ незламності"

 Синьо-жовтий прапор для українців − це символ свободи і боротьби за незалежність. В Україні свято встановлене згідно з указом президента Леоніда Кучми «Про День Державного прапора України» від 23 серпня 2004 року.



23 серпня 1991 року група народних депутатів внесла синьо-жовтий український прапор у сесійну залу Верховної ради а вже 4 вересня його урочисто підняли над будівлею парламенту.

Упродовж історичного становлення Української держави  синьо-жовтий прапор був символом боротьби за національні та соціальні права українського народу і за часів незалежності став Державним Прапором України. У ньому втілені віковічні прагнення до миру, праця, краса і багатство рідної землі.

Український прапор – сьогодні це справжній символ боротьби і незламності країни, національної єдності, честі та гідності! 

В усьому світі синьо-жовтий колір нашого стягу уособлює сміливість, незалежність, демократичні цінності й найкращі чесноти, властиві мужньому українському народові. І це, звичайно, ж колір нашої перемоги, яку впевнено наближають наші Збройні сили України.

вівторок, 13 серпня 2024 р.

     13 серпня несподівано в нашу бібліотеку завітав поет Іван Володимирович Янчевський, він шукав місцевих співаків, і за проханням бібліотекаря продекламував свої вірші дівчатам, що плетуть сітки. В своїх творах Іван Володимирович дуже душевно оспівує красу рідного краю та міста. На його тексти написано декілька пісень з відеороликами, які стали відомі далеко за межами Подільська. Ось і сьогодні він познайомив з новим текстом пісні, який присвятив до Дня Незалежності "Місто в каштанах"








 

понеділок, 12 серпня 2024 р.

 

   День молоді в Україні 2024: коли відзначають

   Довгий час — до 2022 року — в Україні відзначали День молоді в останню неділю червня. Такий день встановив указ президента від 22 червня 1994 року.

    Такий час святкування виходив корінням ще з радянської традиції. Зокрема, в росії досі відзначають День молоді 27 червня.

    Після російської агресії 2014 року і з бажанням інтегруватися у європейську родину в Україні постало питання перенесення свята на іншу дату.

    Тому 28 липня 2021 року президент Володимир Зеленський з урахуванням ініціативи молодіжних рухів і організацій України підписав указ № 333/2021 про перенесення Дня молоді на 12 серпня, коли за календарем ООН відзначають Міжнародний день молоді.

    Отже, тепер офіційно День молоді в Україні відзначають 12 серпня. 

Тож сьогодні в нас пройшов день молоді "Молодість - смак життя"








           Також в нас в бібліотеці працюють дівчата  з Молодіжної Ради, вони плетуть сітки.
 Байкул Людмила та Пайреля Сніжана
Особливо актуальною є зараз участь молоді у формуванні політики відновлення України та розвитку у післявоєнний період, євроінтеграції. Бо ж саме нинішня молодь формуватиме вектор розвитку в майбутньому. Для цього вже зараз молоді потрібні знання своїх можливостей, повноважень та інструментів.





пʼятниця, 9 серпня 2024 р.

     9 серпня відзначаємо Всесвітній День книголюба.

 Тож наша бібліотека приєднується до фотомарафону       "Закоханий у книгу"












середа, 7 серпня 2024 р.

    7 серпня до 205 дня народження Пантелеймона Куліша в нашій бібліотеці була оформлена викладка літературної постаті "Куліш-корифей літератури" Діти ознайомилися з його біографією та творчістю.

   Пантелеймон Куліш - український письменник, фольклорист, етнограф, перекладач, критик, редактор, видавець. Автор першого історичного роману в українській літературі, один із перших перекладачів Біблії українською мовою. Створив й унормував правопис, який увійшов в історію української мови під назвою "кулішівка"




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...